Carrosseriebouw Hartog-Est Waardenburg

Oog voor vooruitgang en de toekomst: dat is iets wat de carrosseriebouwers van Hartog-Est al generaties lang bindt. De wortels van ons historisch familiebedrijf gaan al terug tot het begin van de 19e eeuw, het jaar 1825 om precies te zijn. Sinds die tijd hebben we vele ontwikkelingen in het transport van binnenuit meegemaakt, van de focus op eenvoudige boerenwagens tot de uitvinding van de automobiel en recent de ontwikkelingen richting misschien wel volledig zelfrijdende trucks in de toekomst.

Uiteraard is er na al die generaties carrosseriebouwers veel meer over te vertellen dan we op onze site kunnen delen. Interesse in het volledige Hartog-Est-verhaal? Bekijk dan onder aan deze pagina ons boekje ‘Het noodig werk van waagenmaken’, vol met leuke anekdotes en wetenswaardigheden! Voor meer historische foto’s kunt u kijken op onze Instagram pagina. 

 

De eerste vermelding van een wagenmaker in het dorp Est dateert uit 1825. Van een ‘automobiel’ had toen nog niemand gehoord, waardoor de eerste generaties wagenmakers zich vooral bezighielden met het maken van eenvoudige boerenwagens en kruiwagens. Ook verrichtten ze reparaties aan koetsen en karren.

De eerste carrosserieën

De familie Den Hartog kwam in het jaar 1879 in beeld, toen W.J.E. (Everard) den Hartog het wagenmakersbedrijf van zijn schoonvader Frank van der Klift als huwelijksgeschenk ontving. Pas na de Eerste Wereldoorlog veranderde het bedrijf aanzienlijk. Everards zoon (ook weer een Everard) stapte toen als gespecialiseerd rijtuigbouwer in het bedrijf van zijn plotseling overleden vader. Er werd een smederij toegevoegd, gerund door broer Jan, en samen met andere broer Nico begon Everard aan het bouwen van de eerste carrosserieën, van kleine open laadbakken tot gesloten carrosserieën. De ontwikkelingen kwamen in een stroomversnelling en in de decennia erna breidde de klantenkring zich explosief uit over heel Nederland. Er werd verbouwd en uitgebreid en het bedrijf nam steeds meer personeel aan.

  

Nieuwe plannen en producten

Totdat de Tweede Wereldoorlog roet in het eten gooide. Zoon Everard was inmiddels in het bedrijf opgenomen en had volop plannen voor de toekomst – onder andere voor een aanhangwagenfabriek – maar die werden noodgedwongen on hold gezet tot de oorlog voorbij was. In de oorlogsperiode werd zoon Everard geboren, inmiddels de vierde generatie binnen de wagenmakersfamilie. Na de oorlog ging het weer opwaarts met het bedrijf. Er werd gewerkt aan nieuwe producten, van vouwcaravans tot truckcabines en bussen. In de jaren vijftig doorstond het bedrijf de economische crisisjaren dankzij een flinke portie doorzettingsvermogen.

   

Toekomstbestendig

De vierde Everard nam het stokje van zijn vader over na diens plotselinge overlijden in 1972. Hij bouwde het bedrijf verder uit, perfectioneerde de kwaliteit van de geleverde producten, moderniseerde de machine-inrichting en loodste het bedrijf tweemaal door een omvangrijke nieuwbouw. De laatste keer tijdens de verhuizing van Est naar het Slimwei-bedrijventerrein in Waardenburg, waar het bedrijf op een moderne, nieuwe locatie kansen kreeg om mee te groeien naar de toekomst. De naam ‘Den Hartog’s Carrosseriefabriek’ werd omgedoopt tot ‘Carrosseriefabriek Hartog-Est’, als eerbetoon aan de geboortegrond van het bedrijf. Inmiddels was ook Everards zoon Jorrit tot het bedrijf toegetreden en in 2003 droeg Everard de leiding van Hartog-Est aan deze vijfde generatie over. Vader Everard is inmiddels met welverdiend pensioen, maar hij komt nog regelmatig een kijkje nemen om de nieuwste ontwikkelingen binnen het bedrijf te volgen. Jorrit heeft ondertussen zijn eigen visie in Hartog-Est gebracht, het bedrijf door een roerige periode geleid en het door middel van een aantal strategische beslissingen een toekomstbestendige draai gegeven. We zetten vol enthousiasme nieuwe samenwerkingen op, boren nieuwe markten aan en werken inmiddels vol vertrouwen toe naar het 200-jarig bestaan van het familiebedrijf.

  

Jubileumboek 125 jaar Hartog-Est


klik hier om het boek groter te bekijken.

Hartog Est Historie Feed